ALBIN O21

ALBIN O21 (Volvo Penta C10)

Albin O21

De Albin O21 is een 2 cilinder benzine motor. Waarschijnlijk de meest verkochte Albin motor. Deze motor is ook nog onder de naam Volvo Penta C10 verkocht in de nadagen van Albin.

Hiernaast de uitvoering met vliegwielhuis en startmotor.

 

De Albin O11 en de O21 motoren zijn op de markt gekomen als Volvo Penta C5 en C10. Alle onderdelen zijn identiek aan de onderdelen van de Albinmotor O11 en O21.

Een en ander werd wat eenvoudiger met het toepassen van een dynastart. zoals hiernaast is te zien daar kennen we de situatie met de V-riemen op het platte vliegwiel en later liepen de v-riemen in groeven.
Klein nadeel is dat de dynamo een gelijkstroom dynamo is en die geen presteert niet zo als een wisselstroom dynamo. 

De O-Serie

De Albin O-serie werd ontwikkeld naast de Albin A-serie. De O-serie kwam op de markt begin in het begin van de 30 er jaren als O1, O2, en O4 en had een kortere slag als de A-serie. De O in O-serie is dus de letter “OH” en geen nul. Er volgenden in begin jaren vijftig een aantal modificaties en dat resulteerde in O11, O21, en O41. de 20 Pk 4 cilinder werd nog opgevoerd naar 40 Pk en dat was de O411.
De verbeteringen waren vooral de oliebad Keerkoppeling, deze was eerst vet gesmeerd, de verbeterde waterpomp,  de verbeterde ontstekingsbevestiging bij de O11 en O21, en later de uitvoering met thermostaat.

Documentatie O11 en O21

Aangezien de O11 en O21 identieke motoren zijn ( het scheelt 1 cilinder) heeft Albin destijds 1 onderdelen boek gemaakt.

Albin O21 SHOP en Onderdelen bestellen

Ga naar de O21 Shop voor alle onderdelen van de motor. De motor is in verschillende categorieën onderverdeeld. Zo kunt u per categorie van de motor zoeken welke onderdelen daar bij horen.

Voor de jaarlijkse en dagelijkse service van de Albin O21 hebben we de meest voorkomende artikelen die er voor onderhoud of motorbeurt nodig zijn,  samengevat in de rubriek O21 service.

In deze rubriek kunt u zaken vinden voor uw technische installatie welke niet standaard van Albin zijn. Bijvoorbeeld uitlaatslang, Koelwaterfilters ed.

Natuurlijk kunt u zelf de motor onderhouden of repareren maar u kunt Reparaties en of revisie van de motor of onderdelen daarvan ook bij ons laten uitvoeren. 

Volvo Penta C10

Alle op onze site vermelde Albin reserve onderdelen zijn geschikt voor of compatibel met Volvo Penta C10 product. De Volvo Penta C10 is namelijk de door Volvo Penta uitgebrachte Albin O21 motor