ALBIN MOTOR

Albin Motor

De geschiedenis van Albin Motor gaat terug naar 1900. In dat jaar begint Albin Larsson in Kristinehamn (een stad aan het grootste meer in Zweden) een bedrijf dat zuigerpompen produceert. De eerste benzinemotor, die hij samen met zijn zoon Erik ontwerpt, komt in 1906 in productie. Nadien zouden er nog vele duizenden motoren volgen van verschillende typen en voor allerlei doeleinden. De moderne O22 is de opvolger van de O21 en in vele Schepen ingebouwd.Ook werd er een dieselmotor ontwikkeld: de Albin AD2 en AD21. Tot 1973, als aan de productie van complete Albin motoren een einde komt. De modellen O-11 en O-21 worden nadien nog door Volvo Penta op de markt gebracht (als type C5 en C10), maar na een tijdje is ook dat voorbij.   Kwam daarmee een einde aan een tijdperk? Ja en nee

 

Albin O22

Albin motor nu

Albin onderdelen

Nieuwe Albin motoren worden er weliswaar niet meer gemaakt, maar toch is het merk nog springlevend. Dat is mede te danken aan Stefan Ström, de eigenaar van het bedrijf Fors Marin. Want dat nam in 1995 van Albin Componenta, dat tot dan de onderdelen voor de Albin motoren produceerde, de naam Albin Spareparts en de complete voorraad over. Over de hele wereld tref je tot op de dag van vandaag nog Albin motoren aan in vele duizenden boten van de meest uiteenlopende typen. Fors Marin heeft zich ten doel gesteld deze motoren te laten door tuffen, zodat de eigenaren van deze boten op hun Albin kunnen blijven vertrouwen.

De Haan Jachttechniek en Albin motoren

Albin 25 Boten te koop

Door import van boten uit Zweden kwam De Haan Jachttechniek in Heerenveen in contact  de scheepsmotoren van Albin. De één- en twee-cilindermotoren (de O-11 en de O-21) tref je vooral in open sloepen en kleine Petterson boten. Maar ook in polyester sloepen, zoals de Saga 20 en de Polar 22, worden deze motoren veel toegepast.
De grote 2-cilindermotoren (de AL23) en de 4-cilindermotoren (de O-41 en de O-411) worden in de grotere kajuitsloepen en motorboten gebruikt. Voor de meeste modellen worden nog immer de verslijtbare onderdelen geproduceerd, zoals pakkingen, onderdelen voor de ontsteking, carburateur, koppen en spruitstukken. Maar ook zuigers, kleppen en klepgeleiders, lagers enzovoorts. Niet alleen nieuwe onderdelen, maar ook goede gebruikte. Alles verkrijgbaar in deze webshop.

Technische Data Albin Benzine Motoren

Klepspeling, aantrekmomenten, olie hoeveelheid en meer informatie van de Albin Benzine Motoren.  Hieronder te downloaden.

Albin Onderdelen.nl