SEM Magneet Ontsteking

De Sem Magneet Ontsteking

SEM magneetontsteking
SEM EY 2R 36 magneetontsteking

De SEM magneet ontsteking is eigenlijk gewoon een dynamo welke zelf stroom opwekt dmv een spoel en een magnetisch veld. De spanning wordt met een koolborstel overgebracht naar een koperen ring. Deze ring heeft een onderbroken gedeelte waardoor er beurtelings spanning op de kabels komt te staan welke aan twee andere koolborstels zijn verbonden als de puntjes openen.

Problemen met de SEM Ontsteking

Een veel voorkomend probleem is het doorslaan van de spoel in de SEM magneet ontsteking. Na jaren van trouwe en betrouwbare dienst komt er een moment dat ook de ontsteking revisie behoeft. Voor velen is de magneet ontsteking een ondoorgrondelijk kastje. De werking is echter heel simpel, namelijk het werkt net als een fietsdynamo en wekt stroom op dmv. een magneet en een spoel. Uiterst betrouwbaar en je hebt geen accu nodig. Helaas zijn geen originele nieuwe onderdelen meer voor de SEM magneten verkrijgbaar! Dus worden de nog bestaande exemplaren door ons gereviseerd of liever gezegd gerestaureerd. Wij bieden deze volledig gereviseerde ontstekingen aan met een nieuw gewikkelde spoel, opgesterkte magneet, gereviseerde impuls starter, vernikkelen van de metalen delen, parelen van de aluminiumdelen, nieuwe condensator en koolborstels, geïsoleerde collector.

Verlies van vonk

De ontstekingen zijn allemaal wel op een leeftijd van 50+ en naast problemen met de spoel zijn er tegenwoordig problemen met de bus van de sleepringen. Verlies van vonk bij warme motor.
Bij happeren van de ontsteking werd in het verleden de spoel wel eens ververvangen door een bobine. (daar zijn wij geen voorstander van). Dit lost het probleem niet op.
Wel kunnen we de bus op juiste wijze her monteren.
Samen met een nieuw gfewikkelde spoel is de ontsteking weer 100%.

Onderhoud tips

SEM MAGNEET ONTSTEKING O21

Vaak is het onder de motorkap nat en vochtig in een boot demonteer daarom tijdens de winter uw ontsteking en bewaar die op een droge plaats. Reinig in het voorjaar de puntjes voor een probleemloos vaarseizoen.

Op tijd zetten/montage van de ontsteking

In ons blog bericht lees je alles over het op tijd zetten van de ontsteking. 

Levering SEM Onderdelen

Van de onderdelenlijst in de folder is geen enkel item meer nieuw verkrijgbaar. Wij leveren ook geen losse gebruikte onderdelen. Uitsluitend compleet gerestaureerde ontstekingen.