RAAMRUBBER Vervangen

Raamrubbers vervangen

Raamrubbers vervangen

Raamrubbers vervangen een leuke klus om zelf te doen? of niet. Bij het ouder worden van de raamrubbers merk je dat ze gaan lekken en vaak geven ze ook erg af en gaan barsten.
Het vervangen van de rubbers is de enige oplossing.

RAAMRUBBER ALBIN BOTEN

Hoe te beginnen

Hoe pak je het aan. bij voorkeur is de boot uit het water zodat je er gemakkelijk om heen kan met eventueel een steigertje. Verwijder de oude rubbers door eerst de pees er uit te trekken en dan met een Stanly mes het rubber in de lengte door te snijden in de peesgroef. Vervolgens kan je het raam er gemakkelijk uithalen. plak een tapje op elk raam met bak of stuurboord zodat ze in dezelfde sponning gemonteerd kunnen worden.
Maak sponning er raam vervolgens netjes schoon.

Bij de Albin 25 zijn de voorruit en achterruit van respectievelijk kajuit en achterhut van acrylaat. Deze kunnen het beste ook vervangen worden voor het mooiste resultaat.

Gereedschap / werkwijze

Gereedschap

We gebruiken een verstekschaar om het rubber en de pees perfect recht te knippen. De pees trek je er in met een pezen trekker. Aan de achterkant van de pezentrekker zit een stiftje om het raam rubber om het raam te pulken. hiervoor zijn ook

Werkwijze montage:

Knip het rubber recht af. Zorg dat het uiteindelijk mooi recht tegen elkaar komt te liggen. ( wij knippen het zelfs een beetje onder een hoek zodat de binnenzijde iets langer is. – het rubber is namelijk gevulcaniseerd op de rol dus heeft de neiging om enigszins naar binnen te krullen en dan krijg je bij recht afknippen een spleetje)
Zet het raamrubber in de sponning en plak het eind vast met een stukje schilderstape. Begin boven en
zorg dat het rubber goed in de ronde hoeken zit druk je het rubber flink in elkaar.
Als je rond bent knip het rubber iets langer af zodat het rubber volledig klem in en overal perfect in de sponning zit.
Dan spuit je de bv teflon spray in de sponning voor het raam. En ook direct in de groef waar de pees in gaat.
zet het raam enig zins schuin in een beneden hoek van het rubber en werk her rubber om het raam. met de priem (niet te scherp)
lange ruiten doen wij van links naar rechts en de vierkante ruiten doen we van beneden naar boven.
De gebogen ruiten met voor kant beginnen en beetje van de boot afhouden. Boven- en onderkant tegelijkertijd naar achteren werken. zorg voor voldoende smering.

Als de ruit zit dan kan je de pees er in doen. Begin beneden en dan zit de pees beneden.
Knip de pees iets te lang af en duw die met de plattekant van een schroeven draaien aan zodat de einden passen.

Dus de vraag; Raamrubbers vervangen een leuke klus om zelf te doen? of niet. kan je nu misschien beantwoorden. Zie je het niet zitten dan kunnen we deze klus voor je klaren.

De Materialen